Erik Einarsson

Kommunikation är bildande, kunskap och kommunikation är förutsättningar för bildning.

Har du hört den förut?

Okej allihopa, dags att skylla på kulturen igen. Sist var det Breivik som hade spelat för mycket WoW och nu är det dags att (återigen) sparka på Grand Theft Auto.  World of Warcraft gör oss uppenbarligen till terrorister och GTA får oss tydligen att gå ut på gatorna och plundra stan.

Nu har jag ju inte spelat WoW så jag kan ju inte säkert säga att man inte blir en terrorist av spelet, men jag skulle gissa på att så inte är fallet. Jag har inte känt suget av att slå sönder ett skyltfönster än, men jag kanske har spelat alldeles för lite GTA för att bli påverkad av vad det nu är som gör mig farlig.

Tror folk som skyller på kultur såsom dataspel, musik eller film att det verkligen är däri problemet ligger? Rock n roll var också farligt på sin tid, men säger man det idag blir man utskrattad. Vi har ett problem och det är så att vi vill hitta den enklaste lösningen på det problemet. Det mentala problemet är varför det som hände hände. Varför gick någon till skolan med en pistol och sköt 20 pers? Varför åkte en man ut på en ö och sköt ihjäl en massa ungdomar? Varför springer det runt folk på gator och torg och vandaliserar?

Är svaren så komplexa att några helt enkelt tycker att: ”Nä, det berodde nog på att de spelar dataspel” och inte orkar fundera vidare?

Nej, om alla bara fick köra en virtuell gatsop när de sitter vid datorn så skulle nog världens problem vara lösta!


1 kommentar

  1. Fenomenet att skylla på saker som gillas av ungdomar är ju inte speciellt nytt. Ta bara den goda Ann Ekeberg, lärare och driftig i Hem och Skolaföreningen. Hon vill hävda att hårdrocken är roten till allt ont och skrev en bok om det hela. I den kan man läsa att alla växter dör i miljöer som absolut inte är hälsosamma för ungdomar. Som då tex spelhallar,arkadhallar osv. Samt där fel musik spelas. Märk väl att hon också påstår att en växt klarar sig bättre och t.o.m överlever, det är cannabis sativa. Jag har försökt fråga om den evidensbaserade studien på detta men får inget svar av Ann. Är det inte underligt så säg? :-D

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2018 Erik Einarsson

Tema av Anders NorenUpp ↑