Erik Einarsson

Kommunikation är bildande, kunskap och kommunikation är förutsättningar för bildning.

Kan vi inte bara sluta likställa fildelning med stöld, folks?

Sveriges Radio skriver idag om att pirater köper mest musik, vilket för oss pirater är en ganska stor no-brainer. Man konsumerar kultur på alla de sätt man kan och man gillar generellt att stödja material man tycker om.

Däremot finns det några andra grejer i den här artikeln som jag vill ta upp, och det är vad de båda musiklärarna säger.
”Det låter ju sjukt bra. Men jag är så emot fildelning”
Att säga emot sig själv är ingen bra argumentationsteknik och jag råder dig att tänka över hur du menar en gång till, Filip.

”Som Mikael Wiehe säger, de snor ju mina stålar”
Ditt argument som du vidare presenterar gör mig fundersam, upplever du att någon ”snor” dina pengar eller tycker du att Mikael Wiehe får sina pengar ”snodda”? Finns det skillnader mellan vem man ”snor” från eller är det samma sak, oavsett om artisten är multimiljonär eller en student som släpar runt på en Marshallstack? (Äh vem försöker jag lura, vi har billigare och smidigare combostärkare allihop…)

Det du säger som gör mig mest upprörd, Filip, det är att du antingen blandar ihop fildelning med stöld eller så tror du att pengarna för att betala för din musik bara finns någonstans och väntar på att betalas in.

Blandar du ihop stöld och fildelning så rekommenderar jag dig att läsa på om immaterialrätt och vad det innebär att kopiera saker. Att kopiera är inte att stjäla, om jag stjäl din cykel så har du inte kvar den men kopierar jag den har vi varsin cykel. Sen kan du gasta om att jag ”snor” cyklar av den som byggde den första om du vill, men håll gärna isär begreppen så slipper vi upprepa detta om och om igen.

Om du tror att vi ”snor” potentiella pengar som du skulle kunna få för din musik så bör du nog ställa dig frågan om de hade haft möjlighet, eller medel att köpa din musik för. Studenter som redan lever på ganska små medel eller tonåringar utan betalkort kanske inte kan/har råd att betala musik och således helt enkelt avstått från att köpa din musik i stället. Fildelningen är dessutom gratis marknadsföring och distributeringskanal, dina lyssnare sprider din musik och levererar den till andra som skulle kunna vara potentiella merchandise-, eller konsertbiljettskunder. Just marknadsföringsaspekten är något som Arvid pratar om då han säger att ”Är det någon skiva jag verkligen intresserad av så köper jag faktiskt dem. Men då har jag ju hittat dem på nätet först”.

Att det dessutom står i bildtexten att ni laddar ned ibland fastän du ”är så emot fildelning” gör mig väldigt intresserad för hur du menar. Läser du det här så får du gärna svara i kommentarerna, det finns säkert andra som är intresserade av hur du resonerar i frågan.

Viktigast av allt:
Kan vi, snälla, en gång för alla, sluta likställa fildelning med stöld. Det är inte stöld att kopiera, det är inte en ekonomisk förlust att folk inte köper din produkt.

Fildelning ≠ Stöld. Snälla omvärlden.


2 kommentarer

  1. Downloading is not equatable to stealing, which is something people seem to have difficulty understanding, nicely covered by ”I wouldn’t steal a car, but i would download one if i could”.

    Also, MPAA gets more and more power because of ”all the illegal downloads” that causes financial loss. The thing that gets me is that movie scores on IMDB is falling. To me, personally, i have long believed that the movie industry is seen as a cash cow, ”We’ll make a movie and get a lot of money!” with no interest or understanding of a plot, characters or anything. When it doesn’t work and they’re actually loosing money instead they blame piracy. There was a interview with some movie exec a few years ago that said that SMS is the scourge of the movie industry since people can sit in the theater, watching the movie on the premiere, and send SMS:s to all their friends about how bad it is, usually it took two to three weeks before everyone knew – and that’s money in the bank.

    In short, if you provide quality – or things people like, they will buy it. Perhaps not everyone but most people that are ”exposed” to it will.

    Ed Byrnes joke about DVD-piracy warnings:
    http://www.youtube.com/watch?v=UHdhS2AiZ6A

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2018 Erik Einarsson

Tema av Anders NorenUpp ↑