Erik Einarsson

Kommunikation är bildande, kunskap och kommunikation är förutsättningar för bildning.

De nya foliehattarna sitter på den andra sidan

Jag läser hos Anna Troberg hur Norstedts och Piratförlaget har bestämt sig för att lägga tre månaders karens på bibliotekens möjligheter att låna ut e-böcker.

Allvarligt?

Ni vill alltså att vi ska gå och hämta en massa skövlad skog omgjorda till pappersmassa? Som sen transporteras långväga med lastbilar? Låter grymt miljövänligt och fint hörni, men jag tycker mer att det låter som ni desperat försöker hitta extra sätt att tjäna kosing på. Varför gäller den här karensen bara bibliotekets e-böcker? Varför inte e-böcker allmänt? Varför inte pappersböcker på biblioteket?

E-böcker

En e-bok är precis som vilken annan fil som helst, ett textdokument, en bild, en video. Den är ettor och nollor som kan lagras på en hårddisk och därför skickas helt kostnadsfritt över internet.

Analog bok – e-bok: 0-1

En digital fil kan inte bara distribueras gratis, den kan även skickas ett oändligt antal gånger. Böckerna på biblioteket skulle aldrig gå sönder, aldrig vara reserverade och aldrig behöva en kölista för att boken skulle vara utlånad.

Analog bok – e-bok: 0-2

Varför skriver jag det här då? Jo, genom förlagens krav på biblioteken försöker förlagen låtsas att en e-bok är en analog sådan. Genom begränsningar inför man spärrar så en e-bok bara kan lånas ut en gång i taget, dessutom inför man en massa kryptering och spärrar som gör att man bara kan låna boken en viss tid och sen fungerar inte dekrypteringen av boken längre.

De som pushar för sådana här regler är förlagen, som hävdar att de ”förlorar pengar om man låter bli att köpa böcker och bara lånar på biblioteken”. De sågar helt enkelt biblioteken vid fotknölarna.

Till råga på allt kräver förlagen 20 kr för varje utlånad e-bok, en betydligt större summa än den för analoga böcker. Bibliotek med redan ansträngda finanser får nu ännu större utgifter för något som kostar noll kronor att distribuera och mångduplicera, bara för att branschen låtsas att en digital fil är något helt annat än vad det egentligen är.

Under dagens session med #pporu levererade Johanna Drott följande kommentar som senare förevigades på facebook:

”Pirate Bay behövde inget miljonstöd för att sprida ut miljontals filer.
Jag är nu ingen expert på applicerad upphovsrätt, men det känns som att vi borde snegla en smula på den modellen. ;)”

Är/var Pirate bay en form av bibliotek? Siten gjorde att man kunde tillgängliggöra sig information som man lika gärna kunnat hitta på ett bibliotek. Pirate Bay är, som bibliotek betraktat med lånetagares ögon, ett av de riktigt vassa i sitt slag.

Alla med en hemdator kan skaffa lånekort, utbudet är gigantiskt och detsamma oavsett var du befinner dig geografiskt, materialet finns ALLTID tillgänglig och låneköer existerar inte.

Med den här karensen mot biblioteken visar förlagen att man tycker att biblioteken, precis som Pirate Bay, är tjuvar som ”stjäl” deras intäkter och gör vad de kan för att materialet inte ska hamna på biblioteket/Pirate Bay.

En foliehatt ska hindra folk från att läsa ens tankar. Genom att sitta med foliehatten på och mässa ”Men tänk på kreatörerna!” hoppas skivbolag, förlag, speldistributörer och filmbolag att vi inte ska se hur pengar är vad som styr.

Jag vill avsluta med en liten tanke och fundering som riktar sig till alla som är eller har varit studenter på högskola eller universitet. Har ni någon gång varit på biblioteket och upptäckt att referensexemplaret, kanske det där enda tillgängliga exemplaret av boken i fråga, inte finns någonstans bland hyllorna?

Tänk på ett sådant tillfälle och fråga er själva: Vore det inte väldigt smidigt om jag bara kunde plocka hem boken till min dator hemifrån, med möjlighet att använda en överstrykningspenna direkt i datorn eller kanske till och med printa ut en egen kopia om det passar bättre?

Om ni gillar tanken: Välkommen till 2000-talet, där tekniken gör det möjligt och förlagen är en bromsande, foliehattsklädd stoppkloss.


1 kommentar

  1. Bra text! Suveränt formulerat och upplagt.

    Södertäljes Piratparti hälsar!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2018 Erik Einarsson

Tema av Anders NorenUpp ↑