Erik Einarsson

Kommunikation är bildande, kunskap och kommunikation är förutsättningar för bildning.

Angående dagens brev

Idag fick ett antal piratpartister, många av dem vänner och bekanta, ett brev.

Brevet innehåller den största jävla smörjan jag läst sedan domen mot The Pirate Bay och är ren och skär utpressning. Brevet kommer från Rättighetsalliansen, den sminkade grisen tidigare känd som Antipiratbyrån, och de verkar anse att Piratpartiet på något sätt gjort sig skyldiga till medhjälp till medhjälp till upphovsrättsbrott?

Då Pirate Bay anno 2006 (vid razzian) och Pirate Bay 2013 är helt olika saker, något som jag och flera andra redan pratat om, så blir det svårt att basera ett krav på det så Piratpartiet borde inte ha några som helst problem med att sätta sig upp mot det här kravet. Right?

Well, jag skulle vilja citera Emma ”opassande” Andersson:

Jag är även fundersam över den unika position som vi befinner oss i — när TPB drogs inför rätta var nog de flesta övertygade om att de inte skulle kunna fällas. Men de blev det ändå. Vi fick en lektion i hur rättsröta ser ut, hur jävssituationer inte “betydde något” och hur medhjälp till ett brott, som i sig inte bevisades. la grunden till domen. Det ställer oss i den positionen att vi vet att skulle vi välja att ta en juridisk strid skulle vi förlora.

Piratpartiet skulle alltså medvetet gå in och veta att de slåss i ett orättfärdigt system, där de på förkant är förlorare för att de dels inte har pengar och dels inte har lagstiftarens öra (sådär som lobbygruppen har).

Alltså: Alla våra argument såsom att TPB är något annat idag, att vi inte riktigt har samma roll som Black Internet hade då, Lagen om Elektronisk Kommunikation (LEK) och EUs e-handelsdirektiv betyder inte ett skit om vi ska slåss mot samma sak som TPB slogs mot.

Ändå skickar folk ilskna mail till styrelsemedlemmar med krav på att de ska ”stå upp för sin ideologi” och att de är mesar som inte vill dö för partiet. Folk begär alltså att vi ska skalla vägg på grund av att ”om vi viker oss tycker vi inte att fildelning är bra”, vilket är den värsta jävla logiska resonemang jag hört och vill därför citera mig själv ur en internchatt:

”Det ser kanske inte bra ut att vika sig för hot, men vi har inte någonstans påstått att fildelning är dåligt bara för att vi inte vill riskera att försätta styrelsemedlemmar i skuld på grund av ett köpt rättssytem”

Detta är ett citat jag står för alla dagar i veckan och den som vill hacka på det resonemanget, be my guest.

Vi är vanliga människor utan speciellt mycket pengar som slåss mot representanter för multinationella företag beredda att spendera miljoner på att få rätt. Många tenderar att glömma att styrelsemedlemmarna också är människor, med liv utanför Piratpartiet och med ansvar för andra saker. Rättighetsalliansen skiter fullständigt i vilka den krossar i sin hetsjakt på fildelningen, kan vi som sympatiserar med Piratpartiet låta bli att också göra det?

Slutligen vill jag säga att oavsett vad medlemmarna i ledningen och styrelsen kommer fram till så förstår och stödjer jag deras beslut till 100%.

 

EDIT: Livbåten skriver också bra.


1 kommentar

  1. Per "wertigon" Ekström

    20 februari, 2013 at 04:22

    Jag förstår oron. Faktiskt. Men samtidigt – tar man det inte i rätten så kommer de fortsätta köra över en. Därför skulle jag vilja mana till kamp.

    Advokater är dyra – Men Avaaz/Kickstarter kan utan problem täcka de kostnaderna med crowdfunding. Och har man bra advokater då är halva slaget vunnet. Då har PP råd att ta det till rättegång även om man skulle förlora. Och skulle man förlora denna gång så skulle väljarstödet explodera, men kommer det ske innan valet, det är frågan…

    Det här är en chans. En jättechans. Frågan är bara om man vågar lita på internetcommunityt tillräckligt mycket för det här?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2018 Erik Einarsson

Tema av Anders NorenUpp ↑